dijous, 17 de novembre de 2011

La xarxa de clavegueram de Barcelona, 1911-2011


La història de Barcelona no s'explica només amb la seva vida sobre l'asfalt, sinó també amb el seu subsòl, el clavegueram. L'any 1911, vint anys després que Pere Garcia Fària dissenyés el primer pla de clavegueram de la ciutat, l'Ajuntament va adjudicar el primer contracte de neteja i manteniment del subsòl de l'Eixample, que després es va fer extensiu a la resta de la ciutat.

Per commemorar aquest cent aniversari, la Sala Ciutat acull l'exposició FCC i la xarxa de clavegueram de Barcelona 1911-2011, un viatge per la història del darrer segle de la ciutat a través del seu subsòl.

La mostra recull objectes i maquinària històrics que s'han conservat al llarg d'aquests anys, com la Patentada, el carro original de 1916 amb què s'abocaven els residus a l'embarcació Gànguil al port de Barcelona, directament a l'aigua, o la primera pedra del col·lector de la Diagonal de 1887.


Personatges com Ildefons Cerdà, que ja fa 151 anys va plantejar la necessitat d'un sistema de clavegueram; Pere Garcia Fària o Albert Vilalta, que en els anys seixanta va idear la primera depuradora del Bogatell, són un exemple.

En vermell, restes de clavegueram romà

La primera xarxa de clavegueram data de la Barcino romana, de la qual encara n'hi ha algun tram en ús. Fa un segle la xarxa de clavegueram de Barcelona no superava els 90 quilòmetres, i actualment ja supera els 1.630 quilòmetres, la mateixa distància que separa Barcelona de Berlín.

Segons l'historiador i comissari de l'exposició, Daniel Venteo, aquest recorregut didàctic ha de servir "perquè els barcelonins mirin sota terra" i coneguin la importància d'un bon funcionament del subsòl per garantir la vida de la ciutat.

L'Ajuntament té pensat tornar a organitzar visites guiades a algunes galeries de la xarxa des de l'accés que hi ha a la confluència del passeig Sant Joan amb l'avinguda Diagonal, que porta alguns anys fora de servei.

2 comentaris:

  1. Coincidim també en aquest rar interès per la nostra ciutat, per la seva història i els seus personatges. Rar en el sentit d'ampli, de poc catalogable, en el meu cas seguramentde molt "digest" i poc profund, però la curiositat és enorme, i la conciència de que som el que d'altres van iniciar.

    ResponElimina
  2. Sí, oi? Es fa difícil no sentir-se lligat a la teva ciutat. S'estableix una mena de relació biològica. Jo sóc profundament barceloní, i res del seu passat, present i futur m'és aliè.

    Aquest bloc no ha acabat de tenir personalitat. Volia fer alguna cosa diferent, amb poques paraules, vinculat als mapes i els plànols (parcials o generals) com a representació de la ciutat.

    Ja veurem com ho fem.

    ResponElimina