diumenge, 11 de novembre de 2012

Les cases baixes del carrer del Clot


Amb motiu del 175è aniversari de la construcció de les cases baixes del Clot, el Taller d'Història del Clot-Camp de l'Arpa ha preparat una exposició: Les cases baixes del carrer del Clot, que s'inaugura el dia 15 de novembre i que estarà oberta fins el 10 de desembre a la Farinera del Clot.

Les cases baixes del carrer del Clot són un bon exemple d’arquitectura residencial i unifamiliar de planta baixa i pis amb coberta a dues aigües i façana molt senzilla, de la segona meitat del segle XIX, testimoni viu del passat obrer i industrial del barri del Clot.


Enfront d'aquestes cases transcorria en paral·lel l'Acèquia Comtal, un altre dels signes distintius del Clot i de tot Sant Martí de Provençals. Podeu seguir el traçat del Rec per tot el territori de Sant Martí, i especialment el d'aquest tram, del qual fa poc hem posat al descobert que en resta el camí arbrat de la llera entre els habitatges del carrer del Clot i l'avinguda Meridiana, a través del bloc que Bereshit a fet expressament per a l'ocasió: El Rec Comtal.

El 21 de juliol de l’any 1682, Jaume Salvador i Pedrol (Barcelona 1649–1740), baró de la Bleda, adquireix a Mònica Fals el dret d’ocupació dels terrenys del Mas Roig, situats al barri del Clot de la Mel del municipi de Sant Martí de Provençals. La finca constava d’una superfície total d'aproximadament 2 ha, amb l’obligació de pagar el cens de 8 lliures, 15 sous i 6 diners, que havia de fer efectiu cada primer d’abril. Amb motiu de les lleis de desamortització, en el segle XIX, el benefici d’aquest cens va passar a l’Estat.

L’any 1837, els successors de Jaume Salvador: Joaquim Salvador i Burgués (1766-ca. 1857) i el seu fill Josep Salvador i Soler (1804-1855) signen els Establiments de censos per poder parcel·lar els terrenys de cada casa. L'import individual del cens era d'11 lliures, 8 sous i 1 diner. Això donava dret als nous adquiridors a edificar-hi cada una de les 18 cases que conformen l’actual renglera d'habitatges, entre els números 2 i 34 del carrer del Clot.

4 comentaris:

 1. He descobert aquestes cases no fa tant... Sovint espero el bus en la parada de la Meridiana que hi ha just al front, i no puc evitar moltes vegades apropar-me, mirar-les, imaginar-les. Però poc més puc dir.

  Respecte al bloc sobre el rec comtal, una passada... El que passa és que se'm fa difícil seguir l'itinerari, estic amb el google maps obert en una altra finestra buscant el carrer segre, el passatge pinyol... i també d'altres referències que dones. De totes maneres molt interessant.

  ResponElimina
 2. Gràcies, Ramon. El bloc del Rec Comtal és encara un projecte. L'esquelet és el que he editat però encara hi falta informació i, el que és més important, un plànol per seguir tots els vestigis. Quan ho tingui tot més ben bastit, la idea serà poder fer excursions guiades seguint els 12 km de l'antic traçat.

  Pel que fa a les casetes, a banda de la preservació arquitectònica caldria preservar també l'entorn: des de fora no es veu però les galeries de la part posterior són molt maques. El proper dia que hi passis entra pel costat de la benzinera i descobriràs les restes d'un petit camí rural.

  ResponElimina
 3. M'havien dit que aquestes cases estaven afectades i que les enderrocarien. Al carrer Navas, tocant a Meridiana, també n'hi ha unes quantes. formen part d'un passatge. Tot és una romanalla del vell Sant Martí que no hauria de desaparèixer. Crec que mantenir en bon estat aquestes antigues mostres del poble que fou el que ara és un barri de Barcelona, li dóna una bellesa i romanticisme al barri que d'altra manera no té.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Així és, Glòria. S'hauria de preservar la memòria urbana perquè forma part, també, de la identitat. Amés d'aquestes i les que dius, n'hi ha unes quantes més. Per sort les del Clot es preservaran.

   Elimina