divendres, 28 de juny de 2013

Somorrostro: crònica visual d'un barri oblidat

Barcelona: Liniazero Edicions, 2013

Exposició en el Centre Cívic del Besòs, del 10 al 28 de febrer de 2014Manel Gausa de Mas va estudiar a l’Institut del Teatre. Al llarg de la seva vida ha anat compaginant les activitats teatrals amb la fotografia. El seu aprenentatge en aquest món va ser sobretot intuïtiu i autodidacte. El Somorrostro va donar peu a les seves primeres fotografies de rellevància. Un diumenge de l'any 1958, a les 5 del matí, quan encara era de nit, va començar retratar aquest barri de barraques mentre la població es despertava amb el sol a la línia de l'horitzó del mar.

Una família al Somorrostro (Manel Gausa, 1958)

El reportatge va ser fet en un sol matí i el llibre conté totes les fotografies que Manel Gausa va fer. La manca de selecció és volguda, tant per l'autor com per l'editorial. La mirada del fotògraf, com ell mateix ha reconegut, era una mirada innocent que descobria per primera vegada la realitat del Somorrostro i dels seus pobladors. Les imatges reflecteixen aquesta innocència i la inclusió de tot el material permet mantenir aquesta innocència, que podia haver estat trencada amb qualsevol intervenció selectiva.

La recuperació d’aquestes imatges, per tant, ens retorna en format visual una part de la nostra història, la d’un barri i d’una gent que, amb el seu esforç, van contribuir a construir una ciutat millor.

2 de juliol de 2013, presentació del llibre
a l'Auditori de la Virreina Lab

*

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada