dimecres, 24 de juliol de 2013

Cinemes efímers: Siberia a la fresca i Estrella fugaç

Gran Cinematógrafo Paralelo, de Lluís Girau Iglesias (ca. 1900),
barraca instal·lada al voltant del Teatre Espanyol
(Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya)

El llibre Els cinemes de Barcelona (Barcelona: Proa-Ajuntament de Barcelona, 1995), de Joan Munsó Cabús, és, a data d’avui, el més complet dels que recullen les sales de cinema que han existit a Barcelona. Es fa difícil, però, tenir coneixement exacte de totes les sales que han existit perquè

Els primers locals, quan no eren barraques, eren de vida efímera i en molts casos no han deixat rastre a les hemeroteques, que és la font habitual per localitzar les projeccions dels primers anys. Fora dels diaris, cal recórrer a treballs d’especialistes que, no dedicant-se als espais de projecció en concret, ens donen pistes per a localitzar-ne de noves. És el cas d’Els anys daurats del cinema clàssic a Barcelona (1906-1923), de Palmira González López (Barcelona: Edicions 62, 1987), o El cinema i la constitució d’un públic popular a Barcelona: el cas del Paral·lel (Universitat de Girona, 2011. Tesi inèdita), de Luisa Suárez Carmona).

Continueu llegint a Bereshit

4 comentaris:

 1. Respostes
  1. Miquel, has llegit l'article sencer en el vincle del final del text, oi? És que no acabo d'estar segur que els lectors s'adonin que l'article sencer és en un altre blog.

   Elimina
 2. ENRIC...pues no, no lo había hecho ¡¡
  Es que eres más barroco que el lenguaje de la Cospedal cuando habla de los sobres ¡¡¡¡¡¡
  O lo pones todo directo, o lo enlazas...O AVISAS..
  menos mal que uno sabe leer y se ha puesto otra vez a tus respuestas ¡¡¡¡¡

  Salut...ostras...salut

  ResponElimina
  Respostes
  1. Miquel, per això et vaig dir que millor anar directament al blog principal, Bereshit, perquè molt dels apunts de Barcelona Map ja han estat prèviament publicats a Bereshit.

   De tota manera, sempre poso al final si s'ha de continuar llegint o no.

   Elimina