dimecres, 20 de novembre de 2013

Barcelona: entorn 1900

Dijous gras, Pedralbes, c. 1900. AFB. J. Anglada (atribuït)

L’exposició de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona ens acosta als límits muntanyencs de la ciutat de Barcelona en una data en què la ciutat creixia amb l’annexió dels pobles que l’envoltaven.

Entorn 1900 juga amb el títol per apuntar els dos conceptes que vol explicar: l’entorn físic de la ciutat i l’entorn temporal d’una època. Aquest doble espai es mostra a través de tres visions: la mirada artística del fotògraf afeccionat, la importància de la fotografia com a eina documental i la plasmació del component humà a través de la instantaneïtat fotogràfica. Tres visions realitzades per fotògrafs amateurs que han generat un corpus d’imatges d’una gran vàlua per a la posteritat.

L'exposició ens mostra els indrets i viaranys de Collserola, des de l’extrem sobre Pedralbes fins a les muntanyes sobre Horta, passant pels turons del Putxet o el Carmel, en unes dates en les que la fotografia ja ha desenvolupat múltiples tècniques recollides pels fotògrafs professionals i els afeccionats, que mostren amb el seu treball la seva implantació en la societat.

Es mostren  150 fotografies, la majoria còpies modernes dels negatius de plaques de vidre, i  en una vitrina s’exposen fotografies i objectes fotogràfics de l’època.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada