dimarts, 5 de novembre de 2013

D’esquena al mar – Barcelona 80′s


La galeria Alex Telese inaugura el proper dijous 7 de novembre a les 19h l’exposició “D’esquena al mar – Barcelona 80′s” del fotògraf José Antonio Sancho.

Totes les metròpolis han patit grans transformacions al llarg de la seva història. Durant molt de temps, algunes zones de Barcelona -especialment les situades a la perifèria de la ciutat- van viure una perllongada letargia mancada de canvis substancials. El barri del Poble Nou, per exemple, havia albergat multitud d’indústries que a finals dels anys 70 i principis dels 80 es van desplaçar a zones encara més allunyades del nucli urbà, deixant rere seu un paisatge d’abandó i d’oblit. Aquestes construccions fabrils que, juntament amb les línies del ferrocarril, havien ocupat el front marítim, s’havien convertit en una mena de murs que separaven la ciutat del mar gairebé per complet. Per aquest motiu, durant dècades, els habitants de Barcelona acostumaven a dir que la seva ciutat vivia “d’esquena al mar”. Amb tot, les reformes que es van dur a terme en aquesta zona a partir de finals dels anys 80 amb motiu dels Jocs Olímpics que es celebrarien l’any 1992, van canviar radicalment la fisonomia de la façana marítima de Barcelona. Un quart de segle després d’aquella profunda transformació pre-olímpica, l’aspecte de la ciutat abans de les reformes és avui dia un record difús, sovint completament desconegut, per a molts ciutadans.

Aquesta exposició pretén acostar-nos a aquella Barcelona oblidada o ignorada per alguns; una urbs que el somni olímpic modificaria definitivament per convertir-la en la ciutat marítima, oberta al Mediterrani, que coneixem en l’actualitat.

Data: Del 7 de novembre al 12 de desembre de 2013
Lloc: Galería Alex Telese, C/ Palla 11, 08002 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta

1 comentari: