dijous, 20 de novembre de 2014

El largo viaje hacia la ira

Immigrants a l'Estació de França de Barcelona (anys 60)


El final de la Guerra Civil va significar per a molts espanyols el començament d'un periple. Un viatge cap a l'estranyesa, cap al desconegut, que feia que els perdedors fossin estrangers tant fora com dins de la seva terra. En les cares dels homes i dones obligats a emprendre el camí de l'exili, tal com es pot veure a El largo viaje hacia la ira (1969), de Llorenç Soler, les arrugues són més que mai marques del temps, inscripcions del passat en el present, solcs pels quals va apareixent el pas del temps.

El següent canal de distribució de vídeos del Museu d'Història de la Immigració de Catalunya ens mostra set fragments extrets del documental de Llorenç Soler. L'arribada d'emigrants del camp a la ciutat provoca situacions de desarrelament, pobresa, insalubritat ... la inadequació del parc d'habitatges, la precària situació laboral i la misèria s'uneixen per provocar aquest llarg viatge cap a la ira.

http://youtu.be/dgaOOofK4no?list=PL9260A972FD0949F8
 Cliqueu sobre la imatge

8 comentaris:

 1. Respostes
  1. Documents com els d'aquest documental s'haurien de passar obligatòriament a les escoles, oi Miquel?

   Elimina
 2. Tinc un tema pendent des de fa temps: anar al Museu de l'Inmigració de Sant Adrià. Molt interessant la pel-licula.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Jo també ho tinc pendent, Àgata. I quan hi vagi aprofitaré per anar a dinar a la fonda La Deliciosa, un lloc centenari on hi fan cuina tradicional molt bona.

   Elimina
 3. Doncs jo tampoc conec aquest Museu de la Immigració ni la fonda La Deliciosa. M'apunto totes dues coses. Gràcies per fer-ne difusió; caldrà veure la pel·lícula de Llorenç Soler sencera!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Aquesta excursió a Sant Adrià és necessària. Potser li podríem proposar al Javier Pérez Andújar una ruta amb dinar inclòs.

   Elimina