dilluns, 10 d’agost de 2015

El barri perdut a les festes de la Plaça NovaA la Plaça Nova, al bell mig del Barri Gòtic, cada agost s’hi celebra, la festa major de barri més antiga de la ciutat. Des de 1589, al voltant del 16 d’agost, diada de Sant Roc, s'hi celebren unes festes que conserven moltes tradicions i elements festius únics a Barcelona que les fan una de les celebracions més singulars de la ciutat. A més dels actes habituals d’una festa major, es caracteritza per celebracions centenàries com la cucanya, el porró-llarg, els panellets, el globus del capità Munyon, la festa del gos, el Seguici de sant Roc o els goigs.

Barcelona, commocionada per les constants plagues de pesta dels segles XIV, XV i XVI, l’any 1519 va declarar sant Roc patró de la ciutat. El Consell de Cent barceloní, l’any 1563, va fer el vot de ciutat a sant Roc, renovat l’any 1569, amb el compromís de celebrar la seva festa amb seguici corporatiu i missa pròpia a Santa Eulàlia del Camp, i altres solemnitats.

L’any 1589, els veïns del barri de la Catedral de Barcelona, en agraïment per haver estat preservats de la terrible pesta bubònica d’aquell any, van constituir la Confraria de Sant Roch de la Plassa Nova i, des d’aquell mateix any, van celebrar festes en el seu honor. Així naixien unes celebracions que perdurarien fins als nostres dies i que han esdevingut la festa patronal i popular de carrer més antiga de la ciutat.
Aquest any 2015, a més dels actes tradicional, el 13 d'agost es presenta l'exposició El barri perdut, a la Casa dels Entremesos de la plaça de les Beates. Els actes de la festa s'inicien a les 18:30h a la plaça Nova i a les 20h s'inaugura l'exposició. Aquesta mostra fa un repàs als esdeveniments polítics i urbanístics que han capgirat el barri i la vida dels seus veïns, des de l'obertura de la Via Laietana fins la urbanització de l'avinguda de la Catedral, que entre 1940 i 1958 va deixar el barri com el coneixem ara.

Nosaltres hem volgut col·laborar en aquesta exposició amb la descoberta d'un carrer del barri, que fins ara havia passat desapercebut a tothom perquè se n'havia perdut la memòria i tot rastre en el nomenclàtor de la ciutat. Us deixem, doncs, amb el carrer de les Cols, la història del qual podreu descobrir juntament amb d'altres de característiques similars en el següent vincle:
4 comentaris:

  1. Enhorabona! Interessant article. Bona recomanació. Bona Festa Major!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Gabriel. Has vist també l'article dels carrers dels mercats?

      Elimina