dissabte, 7 de novembre de 2015

De Plaça Catalunya a l'Olimp: els teatres desconeguts
Ciutat Vella no només és el districte que concentra més històries teatrals, sinó el que n'agrupa les més desconegudes. Històries que parlen de vells palaus i cases nobles guanyats per a la cultura, de carrers, places i edificis que amb el trànsit del segle XIX al XX van canviar el traçat i la fisonomia. De teatres que van excel·lir i que avui ningú recorda. Aquests escenaris ocults ens ajuden a conèixer la Barcelona del passat gràcies a la màgia de l'espectacle.

Tot i que avui es fa difícil imaginar-ho el passeig de Gràcia i la plaça de Catalunya van albergar durant el segle XIX moltes sales de teatre avui desaparegudes. En el passeig de Gràcia van néixer a l'entorn dels gran jardins, avui també desapareguts, com en parlàvem, com en parlàvem a En tren pels parcs de Barcelona a principis del segle XX. En el cas de la plaça de Catalunya, a l'article Ex-plaça Catalunya. La història, però, ve de molt més antic i hauríem de parlar del Teatre Principal i la seva vinculació a l'antic Hospital de la Santa Creu, visitar l'Odeon i el Romea i fer reviure el teatre Olimp que estava on avui hi ha l'avinguda Cambó.

Per parlar-nos d'aquesta apassionant història, Carme Tierz, coautora del llibre Barcelona ciutat de teatres, farà una conferència el dilluns 9 de novembre de 2015, a les 19h, a la sala d'actes de la Biblioteca Francesca Bonnemaison, del carrer de Sant Pere més Baix.

2 comentaris: