dissabte, 14 de novembre de 2015

La tuberculosi a l'espai social barceloní, 1929-1936El proper dilluns 16 de desembre, Celia Miralles, de la Universitat de Lió, presentarà dins del cicle de Diàlegs d'Història Urbana i Patrimoni del Centre de Recerca i Debat del Museu d'Història de Barcelona, la conferència "La tuberculosi a l'espai social barceloní, 1929-1936".

La xerrada de la Celia Miralles forma part dels seus treballs de recerca sobre la tuberculosi a la Barcelona del primer terç del segle XX i les campanyes de control i eradicació, empreses sobretot durant la República. La seva investigació, conjuntament amb la que realitzem Alfons Zarzoso (Museu de la Història de la Medicina), José Pardo (CSIC), Alba del Pozo (llicenciada en Filologia Hispànica), Albert Domènech (professor d'Història de l'Art) i Enric H. March (llicenciat en Filologia Hispànica i Semítica), forma part dels treballs de recerca sobre els agents sanitaris que a través de la salut (pública o privada, regulada o no), l'art, la literatura o el món de l'espectacle han incidit en la vida del barri Xino de Barcelona, entre finals del segle XIX i el primer terç del XX.
Part dels treballs realitzats van ser exposats en el XIII Coloquio Internacional de Geocrítica: "El control del espacio y los espacios de control", Universitat de Barcelona, del 5 al 10 de maig de 2014. El fruit d'aquestes ponències ha estat publicat per Ediciones del Serbal a Espacios de control y regulación social (Barcelona, 2014), en el capítol "Salud pública, poder y control del espacio":

Albert Domènech i Alberdi (Universitat Autònoma de Barcelona). "El control del espacio urbano y del cuerpo humano: topografia de la prostitución en la Barcelona republicana".

Alfons Zarzoso y José Pardo (Museu d'Història de la Medicina de Catalunya). "Medicina y reforma social: la lucha contra las enfermedades venereas como instrumento de intervención de la medicina social en la Barcelona del Distrito Quinto 1930-1936".

Alba del Pozo Garcia (Universitat Autònoma de Barcelona). "Reescrituras del balneario y la tuberculosis en la Barcelona de fin de siglo XIX-XX".

Celia Miralles Buil (Université Lumière Lyon). "Controlar la ciudad para eliminar la endemia: el caso de la prevención antituberculosa en Barcelona en el primer tercio del siglo XX".

Enric H. March (Universitat de Barcelona). "El control del espacio urbano y del cuerpo humano: los espectáculos anatómicos". La presentació de la història dels museus anatòmics com a espectacle a la Barcelona del segle XIX i principis del XX: de la il·lustració burgesa a l'oci popular, va ser feta en el Museu d'Història de Barcelona el passat 19 d'octubre de 2015.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada