dissabte, 2 de gener de 2016

La població estrangera de Barcelona (2015)
A Barcelona hi ha, segons les dades del padró publicades al portal d'estadística de l'Ajuntament, el juny de 2014, 268.307 persones de nacionalitat estrangera. Aquest interactiu permet veure quina és la comunitat més nombrosa a cada districte i a cada barri de la ciutat, darrere de l'espanyola, i segurament sorprendrà a molta gent que els ciutadans italians siguin els més nombrosos a la ciutat, una situació que es reflecteix en el fet que són majoria a 33 dels 73 barris.

El col·lectiu pakistanès és majoritari a 10 barris i destaca especialment al Raval, el Poble-sec i Hostafrancs. La presència concentrada de pakistanesos en aquests barris fa que també siguin majoria al districte a Ciutat Vella i Sants-Montjuïc.

La comunitat xinesa és majoria també a 10 dels 73 barris de Barcelona, el mateix nombre de barris on hi ha els col·lectius de l’Amèrica Llatina, cinc dels quals amb predomini bolivià. La majoria dels barris en què una de les comunitats llatinoamericanes són majoria se situen al nord de Barcelona, amb l’excepció del la Marina del Prat Vermell (el Paraguai) i Sants-Badal (Bolívia).

El mapa mostra curiositats com el cas de les Tres Torres, el segon barri amb la renda per càpita més alta, on la comunitat estrangera més nombrosa és la que ve dels Estats Units. La dada coincideix amb el fet que el país nord-americà té el consolat al passeig de la Reina Elisenda de Montcada. S’observen diferències en les comunitats més nombroses a cada barri segons la renda per càpita dels seus habitants. Pedralbes i Sarrià són els únics en què predomina la comunitat francesa.

En els barris amb menys renda hi ha diversitat entre els col·lectius de la Xina, el Pakistan, el Marroc o els països llatinoamericans. Només en un dels 73 barris hi ha majoria de ciutadans de l’Europa de l’est. És el cas de Canyelles, on hi ha registrats el mateix nombre d’ucraïnesos que de romanesos.

En el mapa interactiu elaborat per BTV podeu veure els detalls per barris i per districtes.

12 comentaris:

 1. Muy bueno, muy bueno. Y además explica muchas cosas.
  Salut

  ResponElimina
  Respostes
  1. Com a poc, és entretingut, Miquel. I es trenquen alguns tòpics. Quan explico a escola, per exemple, que la comunitat més nombrosa a Barcelona és la italiana no em creuen. És evident en què ens fixem quan tenim un desconegut davant i què entenem per un estrany.

   Elimina
 2. Sap on es pot encontrar l'informació de quants italians son realment d'Argentina amb passaports d'Italia? Jo diría que la migana part al menys.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Anthony, caldria anar a l'oficina del padró o a la Secretaria de Estado de Inmigración y Emigración. Ministerio de Trabajo e Inmigración
   http://extranjeros.mtin.es/es/InformacionEstadistica.

   En el cas de Barcelona no tinc les dades, però sí que sé que en el total de Catalunya el 29% dels italians han nascut a l'Argentina.

   Elimina
 3. Per afegir mes dades a aquesta información, puc certificar , ya que la meva dona es xinesa i tenim molts amics de la seva nacionalitat, les següents dades. La majoría de la comunitat xinesa, tot i que hi han dispersos per tota la ciutat, viu principalment coincidint amb el recorregut de la línia I del Metro, que casualment es la línia vermella com la seva senyera.
  La raó es que aquesta línea comunica el centre de Barcelona amb Santa Coloma de Gramanet al Nord de la ciutat.Allí hi ha una gran comunitat xinesa al barri de Fondo, on gairebé s´assembla un Chinatown.I al altra banda comunica amb les poblacións del baix Llobregat partint de l´Hospitalet de Llobregat i Cornellá.
  Al mapa interactiu es pot veure com a la majoría de barris hi ha coincidencia am la línea I.Per un costat comença a la zona de l´Arc del Triomf ,seguint per el Clot, la Sagrera, etc.
  Al mig o centre de la ciutat queda en principi marcat per els italians, pero tot i que els xinesos no son majoría, hi han molts des de la zona dels carrers Rocafort y Urgell fins la Plaça Espanya, seguint especialment els voltants de la Gran Vía.
  Molts amics meus viuen a aquestes zones i, tant al Nord com al Sud del Centre de la ciutat i també es pot veure amb una més gran proliferació de negocis xinesos al voltant.
  Un altra cosa es que a més ja han anat estenen-se per tots els barris, pero la concentració més gran segueix sent la que he posat.Un altre nucli , pero més circunstancial per tenir grans magatzems majoristes, es la zona de Badalona tocant a Sant Adriá del Besós, pero no hi ha tanta densitat de población xinesa.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Una dada molt interessant, Juanjo! Normalment, la concentració d'una determinada comunitat es produeix per l'efecte crida dels primers que s'instal·len en un lloc determinat. Es curiós que en el cas xinès s'hi afegeixin raons pràctiques laborals, que tenen el seu sentit perquè la xinesa és una comunitat que obre negocis i, per tant, tendeix a facilitar la relació dinàmica entre els diferents agents. Gracies per la teva aportació!

   Elimina
 4. Per cert, els rumanesos i els bulgars no son majoritaris en cap dels barris de la ciutat? M'extranya aquesta dada tenint en compte la seva preséncia fàcilment observable arreu

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, Oriol, el romanesos són majoria, empatats amb els ucraïnesos, al barri de Canyelles.

   Elimina
 5. Sí que és sorprenent, sí. Jo hauria dit que a Sant Antoni i al Raval, a banda de pakistanesos, també s'hi concentra una gran part de població filipina. El que són els tòpics i la percepció que tenim de la realitat...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Com deia més amunt, Sícoris, normalment, la concentració d'una determinada comunitat es produeix per l'efecte crida dels primers que s'instal·len en un lloc determinat. Això vol dir que la nostra percepció vindrà donada per la nostra relació amb determinats llocs. Els filipins es concentren al voltant del Macba i el CCCB. A que aquesta dada et dóna una explicació a la teva percepció?

   Elimina
 6. Realmente, es curioso y nunca hubiera imaginado que la población mayoritaria fuera la italiana, así como que la argentina sea minoritaria. A propósito de lo que comenta Juanjo Caudet, comento algo que nos resultó curioso cuando vivíamos en Alicante, ciudad: estábamos en un 5º piso y teníamos un balcón que rodeaba todas las habitaciones del piso. Desde allí, asomados a ratos al balcón porque tenía vistas amplias, veíamos pasar muchos extranjeros: pakistaníes, sudamericanos, moros, negros... Solos, en parejas, en grupitos... Pero los chinos siempre pasaban de uno en uno; jamás de otra forma. Además, lo más curioso es que pasaba un chino y a unos treinta metros seguía otro con el mismo recorrido, y a otros tantos metros, otro, y así un montón, también por el mismo camino. Y siempre igual, fuera cual fuera el camino que siguiera el primer chino que veíamos, los siguientes hacían el mismo y con parecida distancia entre ellos. Nos hacía gracia, nos intrigaba y estimulaba nuestra imaginación.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Eugenio, como le comentaba a Juanjo, la población china está relacionada con sus negocios, razón por la cual es fácil pensar que sus movimientos están relacionados con cuestiones laborales y, por tanto, regulares. Las otras comunidades se mueven por razones residenciales, por lo que también es más fácil verlos en grupos familiares o de amigos sin un rumbo fijo.

   Elimina