dijous, 11 de febrer de 2016

Big Time BCN: de Barcino a Barcelona
Després de la Barcelona subterrània, ara ens toca anar per la superfície i descobrir l'antiguitat dels seus edificis i monuments, des de la fundació de la colònia romana de Barcino fins els nostres dies, a través d'un mapa interactiu.

El col·lectiu 300.000 Km/s (Pablo Martinez i Mar Santamaria), amb la col·laboració d’Oriol Hostench, ha elaborat el catàleg interactiu Big Time BCN que permet consultar les dades de més de 70.000 parcel·les amb les seves corresponents finques i 3.000 béns protegits: muralles, convents, edificis residencials i industrials, façanes, elements escultòrics i de mobiliari urbà de la ciutat de Barcelona a partir de les dades de la Direcció General del Cadastre i el Catàleg de Patrimoni de Barcelona.

Les dades es poden obtenir navegant sobre el plànol de Barcelona i permet accedir a les dates de construcció dels edificis així com a una fitxa amb imatges i una breu història. La informació és accessible és versió web (en anglès) i mitjançant una aplicació per a mòbils elaborada per InQBarna (en català, castellà i anglès).

A més de les dades dels diferents elements referenciats, l’aplicació informa dels nivells de protecció patrimonial: Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN, en vermell), Béns d’Interès Cultural (BIC, en lila), els elements d’interès urbà (en rosa), les zones arqueològiques (en taronja) i les àrees protegides (en groc), i es pot descarregar gratuïtament.

Però com diu l'historiador Enric Comas (administrador de les pàgines de Facebook de la plaça de Catalunya i del passeig de Gràcia, el mapa fa servir dues fonts: una molt qualitativa però poc quantitativa (cercador de patrimoni de l'Ajuntament) i la principal, molt quantitativa però poc qualitativa (el cadastre). El cadastre acostuma a fer servir una data molt recent, segurament la de la darrera reforma. El cadastre és una eina fonamentalment fiscal; el valor cadastral -ni real- d'una casa no és el mateix reformat que sense reformar. Per tant, aquesta és una eina més de datació, però usem-la amb molta precaució perquè és font de molts errors, com en el cas dels edificis de la plaça de Catalunya.

També es poden consultar els mapes interactius de Nova York, Brooklyn, Moscou, Reykjavík, , Portland, Chicago, Milwaukee, Detroit i els Països Baixos.


Cliqueu sobre la imatge per accedir a la web de Big Time BCN

http://bigtimebcn.300000kms.net/

5 comentaris:

 1. Respostes
  1. Però compte, Miquel. Molta informació de datació s'ha d'agafar amb pinces.

   Elimina
 2. Doncs és extraordinari, i com diu, un excés d'informació i dades maregen i confonen produit el contrari del que busquen, no informar.

  ResponElimina
 3. De totes maneres, com diu sempre l'Enric Juliana: mapes, mapes, mapes...

  ResponElimina
  Respostes
  1. En tot cas, Xavier, té la virtut d'aplegar la informació. A partir d'aquí, però, cal afinar. A mi els mapes m'agraden molt.

   Elimina