dilluns, 21 de març de 2016

Barcelona. La metròpoli en l'era de la fotografia, 1860-2004

Barri Gòtic. Fotomuntatge de Pere Català i Pic (1935)


La Virreina Centre de la Imatge presenta des del proper 24 de març i fins el 26 de juny de 2016, a la Rambla 99, "Barcelona. La metròpoli en l’era de la fotografia, 1860-2004", una exposició de prop de 1.000 obres que explora la iconografia fotogràfica de l’evolució urbanística de la ciutat al llarg d’un segle i mig d’història, sota la mirada de Jorge Ribalta, artista, crític i comissari independent.
Des que un 10 de novembre de 1839, entre les dotze i la una del migdia i davant d’una gran expectació, el gravador Ramon Alabern i Moles -deixeble de l’inventor francès Louis Daguerre- , va col·locar una càmera al terrat d’un edifici del Pla de Palau per fer la primera fotografia documentada de Barcelona i de tot l'Estat, el recorregut de la mostra repassa el vincle entre la transformació urbana, marcada per la celebració de grans esdeveniments internacionals, des de l’Exposició Universal de 1888 fins al Fòrum de les Cultures 2004, i el paper històric de la fotografia en la configuració de la percepció i opinió pública de la ciutat en un període comprès entre el sorgiment de les tecnologies fotogràfiques múltiples, a la dècada de 1850, fins a l’expansió massiva de les tecnologies digitals, Internet, la telefonia mòbil i les xarxes socials en el pas del segle XX al XXI.

L’exposició presenta un recorregut per 18 sales, amb obres concebudes com a casos d’estudi o escenes específiques. Aquestes escenes s’engloben en sis grans moments històrics: L’aprovació del pla Cerdà i l’Exposició Universal (1860-1888); el sorgiment de la premsa gràfica, l’obertura de la Via Laietana i la reforma de Montjuïc i l’eclosió de les retòriques del Modernisme arquitectònic i artístic (1888-1929); els anys trenta i la Guerra Civil (1930-1939); l’hegemonia del paradigma humanista i el nou fotoperiodisme de la Transició (1940-1970); el sorgiment del nou estil documental topogràfic en relació amb la recuperació de la ciutat i l’auge del moviment veïnal (1970-1992); i, per finalitzar, les noves lluites socials on la imatge adquireix una nova centralitat, tant en la gestió municipal com en el conflicte social (1992-2004).

L'exposició va acompanyada del seminari Les lluites per la imatge de la ciutat, que s'impartirà gratuïtament entre els dies 7 d'abril i 12 de maig, però que requereix inscripció prèvia. Per veure el programa i el contacte aneu a la pàgina de La Virreina.


[+]

Vegeu quines han estat les primeres fotografies històriques

14 comentaris:

 1. Té bona pinta aquesta exposició!
  Al fotomuntatge del Pere Català que encapçala l'escrit hi ha una certa estètica futurista i influències del "Metropolis" de Fritz Lang, oi?

  ResponElimina
  Respostes
  1. La idea és molt bona, Sícoris. Veurem com serà la posada en escena. Jo diria un "Metropolis" passat pel pictorialisme.

   Elimina
 2. Ostras Enric !! gracies per l´avis,aquesta no la puc perdre, es del meu "metier" com dirïa el meu cosi de France.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Jaume, tu la gaudiràs per partida doble o triple!

   Elimina
 3. Em permets una correcció Enric? Des de fa molts anys el nom de Ramon Alabern porta afegit per confusió el segon cognom Casas, quan en realitat ha de ser Moles. Ara que les dades ja les tenim demostrades, comença a ser hora de corregir-les sempre que es pugui: Ramon Alabern Moles (Begues, 1811 - Madrid, 1888). Vegeu GEC, on ja està corregit.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Per descomptat, Jep. Un dels avantatges de blogs i webs és que les aportacions dels lectors poden esmenar errors i aportar contingut. Corregit aquest apunt i l'enllaç al de les primeres fotografies. Moltes gràcies!

   Elimina
 4. A veure si hi puc anar durant aquests dies de Setmana Santa. La peça de Pere Català, està molt bé, entre Metròpolis, com diu la Sícoris, i Godzilla.

  ResponElimina
  Respostes
  1. A veure si trobes un forat, Xavier, i surts de la cova. Imagino que serà un exposició emocionant, en tots els sentits.

   Elimina
 5. Ja ho pot ben dir, estic en una cova!! :-))

  ResponElimina
 6. Voldríem comprar el fotomontatge del barri gòtic. Joan 628260785. Gràcies.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia Joan,
   T'escric des de l'arxiu Pere Català. Escriu-me un correu a pablogiori@gmail.com amb els detalls, perque ho vols si es per publicar o per penjar a casa teva, format i aixo i t'envio un pressupost.
   Moltes gràcies

   Elimina