dimecres, 13 d’abril de 2016

La història gràfica de Ciutat VellaDilluns 23 de maig, a les 19 h, es presenta el col·leccionable L'Abans de Ciutat Vella, 1844-1986 (Efadós, 2016), de Daniel Venteo, al Cercle Artístic de Sant Lluc (carrer Mercaders, 42), amb el suport del prestigiós col·lectiu Fotoconnexió.
L'Abans de Ciutat Vella recull la història gràfica de la ciutat antiga, la que havia estat reclosa dins de muralles fins l’any 1854: Barri Gòtic, Sant Pere-Santa Caterina-Born i el Raval. Les imatges formen part dels fons privats dels barcelonins que hi ha volgut col·laborar i ofereixen una mirada absolutament inèdita de Barcelona alhora que permet donar una nova vida a un material que d’una altra manera probablement s’hauria perdut amb el temps.

L’historiador Daniel Venteo ha volgut oferir una visió polièdrica de la ciutat, i de la mateixa manera que l’aportació gràfica és diversa, ho seran també els textos que il·lustren els diferents aspectes de la història, que es reparteix en els següents capítols: Arquitectura i urbanisme, Festes i tradicions, Institucions i fets històrics, Món del treball, Serveis públics, Cultura i lleure, i Ensenyament.

Venteo s’ha envoltat d’un equip de col·laboradors procedents de diversos àmbits del món de la cultura i que aportaran els seus coneixements i el seu punt de vista. En aquest sentit, el primer bloc de L'Abans de Ciutat Vella, que està dedicat a l'urbanisme i l'arquitectura del bressol de Barcelona, alguns textos temàtics han estat escrits per Jep Martí, Mercè Gras Casanovas, Enric Comas Parer, Enric H. March, Josep March, Francesc Caballé, Carme Grandas i Carme Miró. L'obra està prologada per Joaquim Borràs, arxiver en cap de l'Ajuntament de Barcelona.

A més de les col·laboracions, L’Abans de Ciutat Vella compta amb un consell honorífic, integrat per Jaume Almirall Carreras, Toni Estopà, Joan-Anton Sánchez de Juan, Llum Ventura Gil, Quim Borràs i Carme Miró Alaix; i amb un consell assessor, integrat per Jorge Álvarez, Francisco Arauz, Enric Comas Parer, Miquel Barceló, Miquel F. Pacha, María José González, Alfred Puig, Jesús Floro, Peter Cowley Capella i Enric H. March.

Com és habitual en la col·lecció de “L’Abans” d’Efadós, l’obra –que conformarà un corpus amb més de 1000 fotografies i 850 pàgines– s’ofereix en 52 fascicles de periodicitat setmanal de venda en els quioscos, i dintre d’un any, després del darrer fascicle, també es podrà adquirir en un sol volum relligat.

El mateix dia de la presentació ja es podran recollir gratuïtament, a tots els quioscos, papereries i llibreries de Ciutat Vella, les cobertes i el fascicle de presentació amb les primeres vint-i-quatre pàgines del col·leccionable. La setmana següent ja començarà la distribució comercial dels fascicles setmanals.

Esteu tots convidats a la presentació i a que adquiriu aquesta obra, imprescindible no només per acostar-se d’una manera propera a la seva història, sinó per gaudir de centenars de fotografies de la ciutat, que fins ara s’han mantingut inèdites.


Presentacions de L'Abans de Ciutat Vella, 1844-1986

Sala d’Actes del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya
Divendres 15 d’abril, a les 19h, a la plaça Nova, 5 

Cercle Artístic de Sant Lluc
Dilluns 23 de maig, a les 19h, al carrer dels Mercaders, 427 comentaris:

 1. Hablaremos de ello , Enric..Ya me dirás donde adquirirla sin problemas semanalmente

  ResponElimina
  Respostes
  1. El millor, Miquel, és que t'acostis al quiosc de Ciutat Vella que tinguis més a prop de casa i que demanis que te'l guardin cada setmana.

   Elimina
 2. La foto de la font es una maravella...com la resta del treball.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies, Àngel. Si t'animes ha fer la col·lecció descobriràs moltes fotografies inèdites.

   Elimina