divendres, 1 d’abril de 2016

Viure com a ciutadà a la Barcelona del segle XV

La Pedra de la plaça del Blat (1389)
Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona 
L'origen dels mercats medievals a Barcelona


El proper dilluns 4 d'abril, a les 19h,  la Dra. Carolina Obradors (European University Institute) impartirà la conferència titulada Els espais de la ciutadania. Viure com a ciutadà a la Barcelona del segle XV, dins del cicle Diàlegs d'Història Urbana i Patrimoni, a la sala Martí l'Humà del Museu d'Història de Barcelona, a la Plaça del Rei.

De la Barcelona del segle X, després de la crisi de la caiguda de l'Imperi romà i la decadència del domini visigot i musulmà, i poblada per uns escassos 1.500 habitant, la ciutat viurà un important creixement econòmic al final de la Edat Mitjana a ser una de les ciutats més importants de la Mediterrània. El creixement urbà, l'esplendor del Gòtic i la conquesta de noves fronteres canviarà el concepte de ciutadania i les relacions entre els diferents agents que componen la trama cívica d'aquella Barcelona.

A L'origen dels mercats medievals a Barcelona vam parlar d'aquesta evolució des del segle X fins el XIV, i vam veure com la ciutat creixia a partir dels espais públics creats pels propis ciutadans. Ara tindrem l'oportunitat, de la mà de Carolina Obradors, de fer una mirada més atenta gairebé a peu de carrer per veure quin era l'estatus de la població a la fi d'una era i el principi d'una altra.2 comentaris: