dissabte, 28 de maig de 2016

El Paral·lel: el Broadway barceloníDes del 21 de maig al 14 d’octubre de 2016, es pot veure en el vestíbul del Teatre Estudi de l’Institut del Teatre l'exposició "Paral·lel. Una nova societat de l'espectacle en el primer terç del segle XX". Comissariada per l'historiador Enric Gallén, ha estat realitzada pel Museu de l'Arts Escèniques (MAE) amb la col·laboració del CCCB i amb imatges del MAE, Biblioteca de Catalunya, MNAC, Arxiu Nacional de Catalunya, CCCB i MCBA.
Entre la segona meitat del segle XIX i la Gran Guerra (1914-1918) en les grans ciutats europees es va crear i desenvolupar una societat de l’espectacle que anunciava la cultura de masses que s'havia de desenvolupar durant el segle XX. Nous espais i noves formes artístiques de diversió, l'oci popular, en definitiva, s'afegien a les formes tradicionals burgeses: els cafès concerts i cantants, els cabarets, els espectacles de varietats amb música, dansa i farsa, el circ permanent i ambulant, la màgia, les barraques de fira, els espectacles esportius i el cinema. Es buscava la complicitat del públic amb productes artístics i espectacles que pretenien entretenir-lo o sorprendre’l. Barcelona no en va ser una excepció.

Continueu llegint a Bereshit

6 comentaris:

 1. Magnífica notícia, la d'aquesta exposició. Segur que serà un bon complement de la que es va fer al CCCB. No me la penso perdre, gràcies per l'avís!

  ResponElimina
  Respostes
  1. És un bon apunt a la feina que podria fer el MAE si disposés d'un espai adequat per exposar el seu fons. Tant de bo aconseguim que l'Arnau en sigui la seu.

   Elimina
 2. Ostras ¡¡¡¡ el Caspolinooooo ¡¡¡ mira que eran estrafalarios aquellos autos de choque ¡¡¡ Lentos ruidosos y con una ficha redonda de cartón que debías entregar a los responsables del tinglado ¡¡
  Como SICORIS...no me lo pierdo
  Salut...molta salut

  ResponElimina
  Respostes
  1. Cert, Miquel. Aquelles atraccions van mantenir un aspecte de postguerra fins els últims dies, com les Atracciones Apolo. L'exposició del MAE, però, només toca el món de l'espectacle i les arts escèniques.

   Elimina
 3. Jo tampoc m'ho perdré. A mi no em guanyava ningú amb aquells "autos de choque". :-)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Els autos de xoc no els veuràs, Xavier, perquè l'exposició està centrada en les arts escèniques: el circ, la pantomima, el vodevil, el drama social, la revista, la sarsuela i el teatre realista. Però algun dia recuperarem les atraccions no han desaparegut del tot.

   Elimina