diumenge, 3 de juliol de 2016

Kim Manresa: fotografies de Nou Barris (1970-1980)Des de l’1 de juliol fins el 31 d'agost de 2016, s'exposava a la marquesina de la Via Júlia la col·lecció d’instantànies que el fotògraf Kim Manresa, fill de Nou Barris, va fer entre els anys 1970 i 1980.

La mostra, que repassa gràficament una dècada d’història del districte, està integrada per 39 fotografies emmarcades als diferents barris. Són imatges que ens parlen d’uns anys d’intens activisme veïnal, d’incomptables reivindicacions fetes per aconseguir millores socials i de constants exigències als poders públics perquè dotessin el conjunt del districte de serveis bàsics inexistents.  Al mateix temps, les imatges ens acosten a escenes quotidianes de la vida a les Cases Barates o a les Cases del Governador i a les obres que han anat modificant la morfologia d'un barri (de fet, un conjunt de barris) marginat per les institucions municipals, fins que l'arribada de la democràcia va posar en marxa la reforma exigida pels veïns durant aquesta, dirigida a millorar les condicions de vida, amb conquestes urbanístiques i socials com el naixement de l’Ateneu Popular, que han configurat l’ADN i l’orgull de ser Nou Barris.

Nascut com a barri als anys 50 a les rodalies rurals dels antics municipis d'Horta i Sant Andreu de Palomar, el nucli històric el componien La Guineueta, Les Roquetes, Verdum, La Prosperitat, La Trinitat Nova, La Trinitat Vella, Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona. Posteriorment, La Trinitat Vella es va quedar dins del districte de Sant Andreu i La Guineueta es va dividir en dos: La Guineueta i Canyelles. A més, altres barris, tradicionalment vinculats a Sant Andreu, també es van incorporar al nou districte de Nou Barris: Santa Eulàlia de Vilapicina, Torre Llobeta, Porta, El Turó de la Peira i Can Peguera. Finalment els barris de Santa Eulàlia de Vilapicina i Torre Llobeta es van fusionar en el de Vilapicina i la Torre Llobeta. El districte neix oficialment el 18 de gener de 1984 amb la nova divisió territorial de Barcelona. Sobre la divisió de la ciutat en barris i districtes, podeu llegir l'apunt "Els barris de Barcelona (1976-2006): la mort de Sant Martí de Provençals".


6 comentaris:

 1. Respostes
  1. És una bona excusa per passar-se per Nou Barris, Miquel.

   Elimina
  2. Deu ser molt interessant aquesta exposició de fotografies de Nou Barris de Kim Manresa, saps quan de temps estarà exposada?
   Si m'has rebut, fes-m'ho saber, val Enric? Gracies!

   Elimina
  3. Ara sí que he rebut el teu comentari, Rosa. Estaran exposades fins el 31 d'agost. Si hi vas, aprofita per fer una volta pel Parc de Nou Barris. Veuràs que maco.

   Elimina
 2. Una bona excusa per visitar Nou Barris: el dels 70 i 80, i també l'actual.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Nou Barris és una experiència urbana i didàctica. És ciutat en plena ebullició, en creixement continu; viva.

   Elimina