divendres, 7 d’octubre de 2016

Presentació del llibre 'El Rec Comtal: 1.000 anys d'història'Ja podeu trobar a totes les llibreries el llibre El Rec Comtal. 1.000 anys d'història, editat per Viena Edicions i l'Ajuntament de Barcelona. Una publicació que viatja per la història d'aquesta canalització medieval tot repassant com s'ha proveït d'aigua la ciutat a través dels segles des de la seva fundació: l'aqüeducte romà, les fonts gòtiques, els pous, fins arribar a les modernes companyies d'aigua. Veurem quins han estat els usos: molins, regadiu, indústria, safareig, sanejament, oci... Descobrirem què en queda de viu, quines són les restes arqueològiques i urbanes, i quin és el seu futur. I per acabar, passejarem pel traçat del Rec Comtal a través de les imatges històriques cedides per institucions i particulars.

Al llarg dels anys 2016 i 2017 es faran diverses presentacions, xerrades, congressos i rutes als barris dels antics pobles del Pla (Montcada, Sant Andreu de Palomar i Sant Martí de Provençals) per on circulaven el Rec Comtal i l'aqüeducte romà, del qual és hereu i continuació: Montcada i Reixac, Can Sant Joan, Vallbona, Trinitat Nova, Trinitat Vella, Sant Andreu, Sagrera, Navas, Clot, Fort Pienc, Eixample, Sant Pere, Santa Caterina, Born i Barri Gòtic.

I volem agrair l'interès que hi han posat les entitats i instirucions que han acollit la història del Rec Comtal: Museu d'Història de Barcelona; Taller d'Història del Clot-Camp de l'Arpa; Centre d'Estudis Ignasi Iglésias i Omnium Cultural de Sant Andreu de Palomar; Centre Cívic i Centre d'Estudis de Sant Martí de Provençals; Escola d'Humanitats Artkhé; Taller d'Història de Gràcia; Institució Cultural del CIC; Ajuntament i Museu de Montcada i Reixac, Centre Cultural Kursaal i l'Associació de Veïns de Can Sant Joan (Montcada i Reixac); les llibreries Pebre Negre (Clot), Etcètera (Poblenou), Marial (Can Sant Joan) i Bestiari-Born CC; i les biblioteques del Clot-Josep Benet, Poblenou-Manuel Arranz, Ignasi Iglésias-Can Fabra (Sant Andreu) i Trinitat Vella-José Barbero.

Esteu tots convidats a aquest esdeveniment que s'afegeix a l'esforç i la voluntat de voler rescatar de la memòria la que ha estat una de les infraestructures més importants de la història de Barcelona, tant pel que fa al seu creixement econòmic com urbà.
7 comentaris:

 1. Mi señora y yo estaremos allí.
  Una abraçada i felicitats.
  salut

  ResponElimina
  Respostes
  1. Vigila, Miquel, que aquesta és la presentació del dia 19 al Clot i tu havies de venir el 20 al MUHBA, que és la oficial.

   Elimina
  2. Vigila, Miquel, que aquesta és la presentació del dia 19 al Clot i tu havies de venir el 20 al MUHBA, que és la oficial.

   Elimina
 2. Si¡¡¡ el 20 a las 19 horas
  Una abraçada

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes felicitats per aquesta publicació, que deu ser un bon tresor documental.
   Espero que te'n vegis força èxit.
   Estic seguint el fil d'un petit rec de Rubí. ¿Em podries dir què és un Clausell, a més d'un rec i d'un cognom? La forma, l'objecte, vull dir. Gràcies.

   Elimina
  2. Moltes gràcies, Olga!

   La paraula "clausell" no apareix enlloc. És probable que sigui un terme local per referir-se a la comporta que regulava el cabal del rec de Rubí, que prenia l'aigua de la riera i que, si no m'erro, seguia proper al traçat dels carrers Joaquim Blume i Terrassa, i passava pel mercat de la plaça de l'església de Sant Pere.

   L'altra possibilitat és que el nom del rec vingui del cognom d'una família Closell de Rubí, cosa que ignoro.

   El Diccionari català-valencià-balear d’Alcover i Moll només ho contempla com a llinatge i diu que deriva de 'claus', la qual cosa ens remet a la primera teoria.

   Em sap greu no poder-te ajudar més.

   Em sap greu no poder-te ajudar

   Elimina
 3. Hola Olga, un grup de gent estem treballant sobre el rec clausell de rubí i ens agradaria compartir la informació. Et pots posar en contacte amb nosaltres. El meu telefon és 610 06 76 46 i correu ignasimir@hotmail.com. Salutacions, Ignasi

  ResponElimina