dijous, 12 de gener de 2017

Barcelona a la televisió dels anys 60Des de fa un parell de setmanes, ja està disponible al web RTVE a la carta la sèrie Barcelona, otros tiempos, una sèrie de cinc documentals sobre la història contemporània de Barcelona que Televisión Española va emetre fa 50 anys, entre el 5 de gener i el 9 de febrer de 1967.

Es tracta de cinc documentals realitzats i escrits per Ricardo Fernández de Latorre (1928-2005), un dels pioners del format documental històric televisiu a Espanya, amb la col·laboració de l’historiador Pere Voltes Bou (1926-2009), director de l’Institut Municipal d’Història de Barcelona entre 1957 i 1982.

Un altre dels noms destacats vinculats a aquests documentals és el de Joan Lluch, que en fa la locució. Joan Lluch (1932-2006) va ser el periodista barceloní encarregat de les locucions de les transmissions del Liceu i del Palau de la Música Catalana durant més de 30 anys i responsable del programa radiofònic operístic Gran Gala.

Aquests enregistraments, que ens arriben a través de la web Barchinona, són uns dels primers documentals televisius sobre història de Barcelona i un testimoni historiogràfic excepcional, que ens permet veure la ciutat dels anys 60 i com es plantejaven visualment els documentals a la televisió fa cinquanta anys.

En els següents enllaços hi podeu trobar els cinc documentals:

Barcelona, otros tiempos (I). Recuerdos del XIX
Barcelona, otros tiempos (II). Un nuevo siglo
Barcelona, otros tiempos (III). Tragedia y esperanza
Barcelona, otros tiempos (IV). Ocho años más
Barcelona, otros tiempos (V). Hacia otra Exposición Universal


Podeu trobar més documentals sobre la ciutat a Barcelona, ciudad de ferias y congresos.

4 comentaris:

 1. Respostes
  1. Una bona estona d'entreteniment, Miquel, amb records en blanc i negre.

   Elimina
 2. Respostes
  1. Segur que sí, Júlia. Com li deia al Miquel, una bona estona d'entreteniment en blanc i negre; i malgrat tot, un punt de vista que segur que ha deixat empremta en la manera com entenem la ciutat.

   Elimina