divendres, 6 de gener de 2017

De tota la vida: comerç emblemàtic de Barcelona

Farmàcia Pedrell, antiga Fonoll (1562)


El model de comerç de Barcelona és únic, tan únic com els establiments que l’han constituït durant més de cent anys. Malgrat la desaparició de moltes d'aquestes botigues, sobretot en els darrers anys en què l'especulació immobiliària i els lloguers desorbitats, aquests locals amb segell propi i personalitat són un testimoni viu de la nostra memòria històrica comercial que cal conservar. I de tots aquests comerços el més antic de de la ciutat és la farmàcia Pedrell del carrer de Sant Pere més Baix. Si en voleu més d'aquest negoci nascut el 1562, llegiu l'article L'herbolari del Pi i el jardí botànic desaparegut.

L’exposició "De tota la vida. El comerç emblemàtic de Barcelona", impulsada per la Regidoria de Comerç i Mercats, i materialitzada pel fotògraf Esteve Vilarrúbies, vol reivindicar el paper d’aquests establiments com a referents de la ciutat i fomentar-ne el coneixement entre la ciutadania i les persones que visiten Barcelona. L’exposició s’inaugurarà el 12 de gener, a les 19.30 h, al Centre Cívic Urgell, Sala Teresa Pàmies, del carrer d'Urgell, 145, i es podrà visitar fins al 9 de febrer.

El projecte s’emmarca dins la Ruta dels Emblemàtics, una guia en línia amb què es pot gaudir d’aquest patrimoni tan valuós, i una plataforma de difusió en l’àmbit local, nacional i internacional, que contribueix al fet que aquests comerços formin part de la ruta turística i cultural de la ciutat.  No hem d'oblidar, però, que la seva preservació depèn també de tots nosaltres perquè no podran subsistir si no en fem ús.7 comentaris:

 1. Respostes
  1. Ho tens a prop de casa, Miquel. Veurem què tal.

   Elimina
 2. La ciutat va canviant la seva fesomia, però per sort sempre ens quedarà la fotografia per fer-nos retornar al passat. Me l'apunto!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Així és, Sícoris. A vegades oblidem el que ha desaparegut (sobretot si parlem de comerços) dels segles anteriors al XIX, sense deixar-ne rastre i sense que ningú vessés una llàgrima. També s'oblida sovint que el valor representatiu i evocador de la fotografia, el gravat o la pintura no existiria si la realitat no fos mutable.

   Elimina
 3. Pot ser de lo mes interessant, faré el possible per anar-hi, gràcies Enric.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Segur que serà interessant, Rosa. Com que hi serà uns quants dies, segur que trobes un moment.

   Elimina