diumenge, 26 de febrer de 2017

(entorn) (glòries): exposició i rutesLa plaça de les Glòries acull l’exposició (entorn) (glòries), dedicada a la memòria històrica d’aquest emblemàtic i complex espai, i amb la qual es pot fer un viatge en el temps mentre continuen les obres que, després d'anys d'abandonament i solucions precàries, acabaran convertint aquesta plaça en un parc, que recuperarà un tram de 400 metres del Rec Comtal, i en un conjunt d'equipaments que faran companyia als ja existents: el Museu del Disseny, la Farinera del Clot o la Biblioteca del Clot - Josep Benet

En diversos punts de la plaça de les Glòries s’hi han instal·lat 7 cubs metàl·lics de gran format repartits per la plaça, que permeten mostrar fotografies, documents i testimonis sobre la història viscuda pel veïnat d’aquesta zona. Aquests volums configuren un itinerari amb el qual es pot recórrer la història de l’espai.

Per tal de donar-ne la màxima rellevància i difusió, així com generar nous nexes d’unió i trobada a partir de la recuperació de la memòria històrica, està previst realitzar diverses visites guiades que permetin a veïnes i veïns explicar en primera persona el significat d’allò que s’hi exposa. Aquestes visites seran els dies 4 i 8 de març i el 2 d’abril.

Els materials han estat recopilats i triats per les entitats dels barris que conflueixen a la plaça: el Clot-Camp de l’Arpa, Fort Pienc i el Poblenou. Cada cub aplega un motiu temàtic que concorda amb l'emplaçament triat: la plaça, Encants Vells, pas a nivell, avinguda Meridiana, la Farinera del Clot, entitats veïnals, barraques i Hispano Olivetti.

Aquesta tasca de recuperació i creació de referències socials, culturals, històriques i econòmiques ha estat coordinada per l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ). Les diverses imatges i continguts redefineixen i actualitzen espais emblemàtics que avui ja no existeixen i els relaciona amb el paisatge urbà actual.

En la definició de l’exposició ha estat fonamental la participació activa de les entitats que treballen en la recerca de la memòria local, com són el Taller d’Història del Clot-el Camp de l’Arpa, l’Arxiu Històric Fort Pienc i l’Arxiu Històric del Poblenou.

D'altra banda, als diversos equipaments de l’àrea, com ara el DHUB, la Farinera del Clot o la Biblioteca del Clot - Josep Benet, es distribueix el Diari  (entorn) (glòries), que conté la informació desplegada als cubs. La proposta ha estat conduïda pel programa de dinamització de Glòries, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona.

4 comentaris:

 1. Respostes
  1. És una bona manera, Miquel, de conèixer un lloc tan peculiar com la plaça de les Glòries. El dia 4 de març la fan els companys del Taller d'Història del Clot-Camp de l'Arpa.

   Elimina
 2. ONDIA TU QUE PROMETEDOR¡¡¡,BARCELONA SU VAL..UNA VELLA DAMA AMB MIL ARRUGAS PLENES DE VIDA,GRACIES PEL TEU TEMPS I EL TEU AMOR A LA CIUTAT.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies, Oliva. És una de feina de tots.

   Elimina