dilluns, 17 d’abril de 2017

Els barris de barraques a Montjuïc, Sants i les CortsEl dia 20 d’abril, a les 19 h, s’inaugura a la sala polivalent Anselm Cartañà de la seu del Districte Sants-Montjuïc de Barcelona (carrer de la Creu Coberta, 104) l'exposició "Els barris de barraques de Montjuïc, Sants i les Corts".

Aquesta exposició, que té un caràcter itinerant, s’emmarca dins el programa que la Comissió ciutadana per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona ha anat desenvolupant des de 2011 amb tot un seguit d’accions, fonamentalment la col·locació de plaques commemoratives en homenatge als seus veïns, als punts on havien estat ubicats el nuclis de barraques més importants. Juntament amb la Comissió han treballat en el disseny i la producció el Centre d'Estudis de Montjuïc i l'Arxiu del Districte Sants-Montjuïc, amb la col·laboració del Grup de Treball de Memòria Històrica de Districte Sants-Montjuïc.

L’exposició que ara es presenta, a més, enllaça amb la commemoració del 50 aniversari  de la creació de polígons d’habitatges o unitats veïnals d’absorció (UVA) de Sant Cosme i Sant Damià del Prat, el de Camps Blancs a Sant Boi i Pomar a Badalona, on varen anar a residir molts dels veïns que havien viscut a Montjuïc, Sants i les Corts.

Per a la preparació de la mostra i de les activitats que es faran en el seu decurs hem comptat amb la col·laboració desinteressada d’arxius i veïns. S’han programat taules rodones i passejades pels diferents indrets de Montjuïc, que permetin reconstruir l’escenografia i la vida a aquest barris informals. Un dels objectius principals és mostrar com els seus habitants, integrats dins la vida laboral de la ciutat, sense cap ajut de les administracions, es van saber organitzar, amb la col·laboració de voluntaris, per aconseguir una millora social i cultural, creant centres culturals-recreatius, agrupaments d'escoltisme, equips esportius, dels quals varen gaudir, principalment, els aleshores nois, noies i joves que avui constitueix la generació de la gent gran. Finalment, mostrem documentalment com l'accés als nous habitatges no va ser cap regal de l'administració, com es pensa en alguns ambients, si no que, a més,  els veïns van haver de mobilitzar-se i lluitar per tal de millorar les seves condicions de vida.

 J. Oriol Granados, comissari de l'exposició4 comentaris:

 1. Hablaremos del tema.
  Ya sabes que no me gusta tanta idealización.
  Es evidente que no se ha de perder la memoria y que está muy bien que aquello se recuerde, pero con prudencia..
  Una abraçada.
  Gracies ...
  PD:

  ResponElimina
  Respostes
  1. En sóc conscient, Miquel. Però no em pic estar d'esmentar les activitats que es fan sobre memòria del barraquisme, sobretot pel que fa a conscienciació ciutadana.

   Elimina
 2. És que aquell món era molt divers, com tot, hi havia habitatges molt diferents, gent molt diferent i misèries més o menys suportables així com també gent feliç, honrada i normal, com als barris d'avui, vaja. Però sí que hi ha una certa tendència a la idealització desmesurada, és com quan es parla de les escales de veïns d'abans i la seva suposada 'germanor'. Em sembla excel·lent, evidentment, la recuperació de la memòria sobre aquells barris i crec que en segons quines barraques potser s'hi vivia millor que rellogats en pisos atapeïts, sobretot en les de Montjuïc, més properes a la ciutat convencional.

  ResponElimina
  Respostes
  1. És cert, Júlia. Precisament per això, va bé que es facin actes com aquests per sentir totes les veus. Però sobretot perquè no es perdi la memòria de les altres barcelones entre les noves generacions.

   Elimina