Presentació


Bereshit Barcelona Map és un bloc que vol donar una imatge de Barcelona a través de plànols,  mapes, vídeos i apunts -i ocasionalment fotografies i vídeos- que ofereixin una informació visual complementària a la purament cartogràfica o urbana. En la mesura del possible, les il·lustracions parlaran soles que, de fet, és la funció dels mapes i els plànols.

Secundàriament, hi apareixeran apunts bibliogràfics. Aquesta bibliografia ha d'aportar, de forma principal, informació cartogràfica i/o urbanística sempre i quan aquest informació es doni mitjançant representacions cartogràfiques. Aquestes publicacions seran només novetats o exemplars que formin part del nostre fons bibliogràfic.

També es donarà informació sobre jornades, congressos o exposicions que tinguin a veure amb la cartografia i l'urbanisme a la ciutat de Barcelona.

De manera extraordinària, hi haurà apunts que se saltaran aquesta convenció, com per exemple, els vídeos. El seu interès estarà justificat quan formin part d'una exposició i la il·lustrin. És el cas del vídeo de l'exposició La construcció de la gran Barcelona: l'obertura de la Via Laietana (1908-1958). També publicarem vídeos que aportin informació urbanística, és a dir, que mostrin la trama urbana de Barcelona.

Els apunts sobre personatges relacionats amb la cartografia, l'urbanisme o disciplines relacionades tindran un valor i il·lustratiu i complementari que, en cap cas, serà de protagonisme.

Està previst oferir una secció de reconstrucció urbanística de la ciutat a partir d'elements d'arqueologia urbana (aquest serà el nom de la secció) que persisteixin actualment fora del seu context inicial. En són un exemple, restes del traçat del Rec Comtal, de l'aqüeducte romà, de la xarxa de tramvies, de carrers desapareguts...

5 comentaris:

 1. Abans de res, enhorabona pel vostre blog; el trobo molt interessant i ben documentat. Per aquest motiu em pregunto si coneixeu un video promocional que es va fer amb motiu de les obres olímpiques de 1992, que mostrava (amb uns efectes espectaculars per a l'època) la transformació de la ciutat: la construcció de les rondes, de l'anella i la vila olímpiques, etcètera. Porto temps buscant-lo però no hi ha manera i potser em podríeu donar alguna pista... Gràcies i endavant amb el blog!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies, Vicenç.

   Acabo de penjar un apunt amb la informació que em demanes. Es tracta d'un vídeo descatalogat, que està a la xarxa i que pots trobar a les biblioteques de la UPC, a l'enllaç que hi he posat.

   Suposo que és aquest el vídeo a què et refereixes. Espero haver-te pogut ajudar.

   Elimina
  2. Vicenç, si vols tenir més informació en general, Bereshit: http://enarchenhologos.blogspot.com és el bloc principal, i s'actualitza entre 3 i 4 vegades a la setmana. Ves-hi, que segurament t'agradarà el vídeo i el darrer apunt publicat sobre el Paral·lel.

   Elimina
  3. Ei, d'això se'n diu eficiència! Moltes gràcies, Enric; feia almenys... 20 anys que no veia aquest vídeo! Ja he fet un cop d'ull al blog principal i el trobo tan interessant com la secció Barcelona Map. Així que ja tens oficialment un seguidor més! Salut!

   Elimina
  4. De res, Vicenç; ha estat un plaer poder-te ajudar. A més, és senyal que els blocs serveixen per alguna cosa.

   Elimina