dimecres, 11 de novembre de 2015

Barcelona: secretos a la vistaEl proper dijous 12 de novembre de 2015, a les 19:30 h, Xavier Theros (Barcelona, 1963), escriptor, poeta i antropòleg, presenta a la Llibreria Calders (passatge Pere Calders, 9) el seu darrer llibre, Barcelona: secretos a la vista (Comanegra, 2015).

Després de l'èxit dels dos llibres monumentals La sisena flota a Barcelona (La Campana, 2010) i Barcelona a cau d'orella (Comanegra-Ajuntament de Barcelona, 2013), que són dues obres de referència de la història de Barcelona, i de Tots els meus carrers, un llibre més personal que li permet reconstruir els seus records i la història familiar a través dels carrers i els barris relacionats amb la seva biografia, Theros torna amb una altra publicació que ens posa a peu de carrer i ens ensenya a mirar la ciutat com a nosaltres ens agrada, buscant els detalls que passen desapercebuts a la mirada del profà o del despistat, i fent-nos descobrir els secrets que anuncien el títol.

No són secrets amagats, sinó que estan ben a la vista. Però com a relíquies del passat que són estan escrits sobre el paisatge amb un altre alfabet o amb una altra cal·ligrafia i cal que una veu experta com la de l'autor ens expliqui el significat d'aquests elements que com jeroglífics egipcis, semblen simples ornaments, però amaguen una història o una llegenda.

A través de 90 cròniques il·lustrades amb fotografies de Tamara López Seoane, Xavier Theros ens porta, robant-li les seves pròpies paraules, a llegir la vorera infinita que és Barcelona. 90 articles que no són inèdits i que els seus amics i seguidors ja coneixem de les sèries estiuenques publicades per Theros al diari El País. I aquí és obligat fer un parèntesi per agrair la feina i l'aposta de Joan Sala, director de l'Editorial Comanegra, recuperant aquest material que d'una altra manera acabaria perdut a les hemeroteques després d'haver estat consumit. Ara tenim l'oportunitat de preservar-lo a la nostra biblioteca.

Una d'aquestes cròniques, "El club de los cien kilos", té un caràcter molt especial i personal. La vida d'un aquells fenòmens humans que eren passejats per les barraques de fira del segle XIX i principis del XX -Vracoman, l'home més gran del món- va servir per posar-nos en contacte. No és estrany que dos personatges com nosaltres, seduïts per les rareses que creixen en els marges de la realitat, acabessin compartint amistat. Però llegint els llibres i els articles de Xavier Theros tots tenim l'oportunitat de compartir amb ell alguna cosa més que la lectura. Theros és un d'aquests rars autors que t'acompanyen per les pàgines, les línies i les paraules de les seves històries mentre t'agafen de la mà i et parlen a cau d'orella.
6 comentaris:

 1. Ostras !! que be Enric !! soc un "Fan" d´en Theros ,el tindré !! es tan aprop de casa que ting de fer una escapada,,,,

  ResponElimina
 2. Una molt bona entrevista. M'ho he passat molt bé sentint al Xavier Theros

  ResponElimina
  Respostes
  1. El Theros és un gran conversador. Sempre té històries per explicar. I els seus llibres tenen molt d'això: els llegeixes i sembla que t'ho estigui narrant a tu.

   Elimina